Blog

Μερικές «νόστιμες» λεπτομέρειες για τη πίτσα

Σε όλη του τη ζωή ο μέσος άνθρωπος τρώει περίπου 5000 κομμάτια πίτσα. Πόσα ξέρεις όμως για αυτό τον ακαταμάχητο συνδυασμό υπέροχης ζύμης, τυριών και χιλιάδων άλλων υλικών; Από πού προήλθε η πίτσα; Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Ποια είναι η ιστορία της πίτσας;

  • Η λέξη ¨πίτσα¨ χρονολογείται πάνω από μια χιλιετία πριν – τη βλέπουμε για πρώτη φορά σε λατινική γραφή κατά το 997 μ.Χ. στη Ν. Ιταλία.
  • Το 1835 ο περίφημος συγγραφέας του βιβλίου Οι Τρεις Σωματοφύλακες Alexandre Dumas σε ταξίδι του στη Νάπολη παρατηρεί πως ο φτωχός πληθυσμός έτρωγε μόνο καρπούζι το καλοκαίρι και πίτσα το χειμώνα.
  • Κατά τις αρχές του 20ου αιώνα η πίτσα τρωγόταν και πουλιόταν μόνο από Ιταλούς μετανάστες.
  • Το 1933 μια πιτσαρία της Νέας Υόρκης, η Patsys Pizzeria άρχισε να πουλάει τη πίτσα σε κομμάτι και έτσι άρχισε να διαδίδεται αυτή η συνήθεια.
  • Η πρώτη κατεψυγμένη πίτσα χτύπησε την αγορά το 1962. Η γεύση της δεν ήταν και το καλύτερο…
  • Η διάσημη Hawaiian pizza επινοήθηκε από έναν Έλληνα, τον Σαμ Πανόπουλο, στο Καναδά κατά το 1962.
  • Η πίτσα ναι μεν ξεκίνησε από την Ιταλία, αλλά παντού στο κόσμο έχουν δημιουργηθεί ενδιαφέρον εκδοχές της. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία η πίτσα έχει συνήθως πράσινα φασόλια! Ή στη Γαλλία όπου αγαπούν τα τηγανιτά αυγά πάνω στα κομμάτια τους.

Χρόνια μετά, την καλύτερη πίτσα στην Καρδίτσα, ξέρεις που θα την βρεις….

Ξέρεις σίγουρα τον σωστό τρόπο να ζεσταίνεις την πίτσα;

Περίσσεψε πίτσα από το προηγούμενο βράδυ; Τέλεια! Την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα καλύτερη! Αρκεί φυσικά να τη ζεστάνεις με τον σωστό τρόπο…

Και όχι, ο φούρνος μικροκυμάτων ή ο φούρνος της κουζίνας δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος, γιατί:

  • στην πρώτη περίπτωση θα βγάλει υγρά και χαλάσει η γεύση της,
  • στη δεύτερη κινδυνεύει να στεγνώσει τόσο πολύ που θα σκληρύνει.

Η λύση είναι να την βάλεις κατευθείαν από το ψυγείο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και να τη ζεστάνεις για 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια, κλείνεις το μάτι και καλύπτεις το τηγάνι σου με ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να λιώσει κι άλλο το τυρί και να γίνει τραγανή σαν να την πήρες μόλις τώρα!

Σου ανοίξαμε την όρεξη, έτσι δεν είναι;;;

Η UNESCO ενέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας

Η γαστρονομική αξία που έχει για όλους εμάς τους λάτρεις της πίτσας η πίτσα Ναπολιτάνα είναι αδιαμφισβήτητη. Πλέον, έχει αναγνωριστεί και επίσημα και από την UNESCO παρακαλώ, η οποία την κατέταξε στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε η “τέχνη” της παρασκευής της, που κατετάγη ανάμεσα στους πολιτιστικούς θησαυρούς. Και αν αναρωτιέστε γιατί είναι τέχνη να φτιάξεις πίτσα ναπολιτάνα, να ξέρετε ότι η τεχνική της συνίσταται στο να πετούν στον αέρα την ζύμη και να την κάνουν να χορεύει. Παράλληλα, έχει να κάνει και με μια “γευστική γευσιγνωσία” που συνδυάζει “τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα” τα οποία ανέρχονται στον 16ο αιώνα, όπως αναφέρει ο φάκελος της ιταλικής υποψηφιότητας.

Η UNESCO είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια “Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας” και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης πιτσαδόρων της Νάπολης, 2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν κείμενο υπέρ της υποψηφιότητας της πίτσας Ναπολιτάνα.

Το έμαθες; Τρώγοντας πίτσα στη δουλειά γινόμαστε πιο παραγωγικοί!

Οι μέρες που έπαιρνες σαλάτα στη δουλειά, για να φας κάτι χορταστικό αλλά ελαφρύ που δεν θα σε εμπόδιζε να συνεχίσεις τη δουλειά μετά, ;ίσως να ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον, χωρίς καθόλου τύψεις και έχοντας κατά νου πάντα πώς θα βελτιώσεις την αποδοτικότητα σου, μπορείς να υποκύπτεις στην απόλαυση της πίτσας.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι η πίτσα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγικότητας και μάλιστα, όταν προσφέρεται δωρεάν στους υπαλλήλους!

Σύμφωνα με τον γνωστό ψυχολόγο Dan Ariely, που πραγματοποίησε την έρευνα στο πλαίσιο συγγραφής του βιβλίου του «Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations» (Δωροδοκία: Η κρυφή λογική που διαμορφώνει τα κίνητρα μας), το να μοιράζεται πίτσα σε υπαλλήλους γραφείου μπορεί να τους παρακινήσει περισσότερο και από χρηματικό bonus.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο της Intel στο Ισραήλ, όπου ο Ariely έστειλε 3 διαφορετικά μηνύματα στους υπαλλήλους, στην αρχή της εβδομάδας, για να δει ποιο θα τους έδινε μεγαλύτερο κίνητρο για να δουλέψουν περισσότερο. Το πρώτο μήνυμα ήταν χρηματικό bonus $30, το δεύτερο ανέφερε ότι θα τους έκανε κάποια φιλοφρόνηση το αφεντικό τους και το τρίτο ήταν κουπόνι για δωρεάν πίτσα.

Μόλις μία μέρα μετά τη λήψη του μηνύματος, η πίτσα αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική όλων, με τα επίπεδα παραγωγικότητας να αυξάνονται κατά 6,7%. Από την άλλη, το χρηματικό δώρο αύξησε την παραγωγικότητα μόλις κατά 4,9% την πρώτη μέρα, ενώ δύο μέρες μετά οι παραγωγικότητα τους έπεσε κατά 13,2% και ως το τέλος της εβδομάδας παρουσίασαν συνολική πτώση της τάξης του 6,5%.

Μήπως τελικά τα λεφτά δεν είναι το παν;

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια, ότι ανάλογα αποτελέσματα με την πίτσα είχε και η υπόσχεση φιλοφρόνησης από το αφεντικό, με την παραγωγικότητα όσων έλαβαν αυτό το μήνυμα να αυξάνεται την πρώτη μέρα κατά 6.6%, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αυτή η ομάδα είχε μεγαλύτερο ποσοστό αποδοτικότητας ακόμη και από αυτούς που έλαβαν τη δωρεάν πίτσα.

Συμβουλή προς τους διευθυντές λοιπόν; Αν θέλετε οι υπάλληλοι σας να δουλεύουν περισσότερο, μην ξεχνάτε να τους λέτε ότι κάνουν καλή δουλειά και από καιρό σε καιρό, να τους κερνάτε και καμία πίτσα (την δικιά μας όμως, εντάξει;)

Οι 74,476 λόγοι που πρέπει να παίρνεις ΠΑΝΤΑ την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πίτσα!

Παραγγέλνοντας πίτσα, τις περισσότερες φορές το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι η τιμή.

ΟΚ, να παραγγείλουμε αλλά να μην ξοδευτούμε… Να παραγγείλουμε μια οικονομική πίτσα, όχι πολύ μεγάλη, δεν πεινάμε και τόσο πολύ….

Είναι όμως έτσι; Είναι η μικρότερη πίτσα και οικονομικότερη πίτσα;

Τα μαθηματικά μας λένε πως ΟΧΙ, η μικρότερη πίτσα ΔΕΝ είναι οικονομικότερη!

Άνθρωποι που έχουν περισσότερο χρόνο (και γνώσεις…) από εμάς στα νούμερα, μάζεψαν 74.476 τιμές πίτσας από 3.678 καταστήματα σε όλη τις ΗΠΑ και φτιάξανε με αυτές, πίνακα και γράφημα που παράγεται από αυτόν τον πίνακα. Το αποτέλεσμα;

Η τιμή της πίτσας ΑΛΛΑΖΕΙ σε συνάρτηση με το μέγεθος και όσο μεγαλύτερη είναι η πίτσα τόσο μικρότερη είναι η αξία της ανά τετραγωνικό εκατοστό!

Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα μαθηματικά: η πίτσα έχει σχήμα κύκλου. Και το εμβαδόν του κύκλου αυξάνεται στο τετράγωνο της ακτίνας του κύκλου. Ο τύπος είναι E = π‧r(Ε=Εμβαδόν, π=σταθερά 3,14, r=ακτίνα κύκλου)

Έτσι, μια πίτσα πχ 36 εκατοστών, δεν είναι διπλάσια από μία των 18 εκατοστών αλλά τετραπλάσια!!!

Δεν το πιστεύεις; Κάνε τους υπολογισμούς σου εδώ: http://www.calcfun.com/calc-15-emvadon-kyklou.html

Έτσι την επόμενη φορά που θα θελήσεις να κάνεις οικονομία, θυμήσου πως περισσότερη πίτσα = φθηνότερη πίτσα!

Μεγάλη Πίτσα = οικονομία. Αποδεικνύεται και με εξίσωση!

Νομίζεις ότι αν παραγγείλεις μικρή πίτσα κάνεις οικονομία; Λάθος!

Σύμφωνα με τους Καναδούς δημιουργούς του καναλιού AsapSCIENCE στο YouTube (που συχνά ανεβάζουν βιντεάκια με επιστημονικό θέμα), η μεγάλη πίτσα εκτός από μεγάλη απόλαυση σου κάνει και οικονομία και, μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται και μέσω μίας βασικής εξίσωσης!

Συγκεκριμένα, όλα ξεκινούν από τον τύπο που υπολογίζει το εμβαδόν του κύκλου ή αλλιώς Ε=πρ².

Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι μια μεγάλη πίτσα των 40 εκατοστών έχει διπλάσιο εμβαδόν από τη μικρότερη των 20 εκατοστών. Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η παραπάνω εξίσωση η μεγάλη πίτσα είναι στην πραγματικότητα 4 φορές μεγαλύτερη! Το καλύτερο; Συχνά η διαφορά στη τιμή δεν είναι καν διπλάσια! Άρα με λιγότερα χρήματα στην πραγματικότητα κερδίζεις ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση!

 

Για να καταλάβεις καλύτερα πώς λειτουργεί η εξίσωση στην περίπτωση της πίτσας δες το σχετικό βίντεο:

Οι επτά πιο παράξενες πίτσες και πού θα τις δοκιμάσεις

Μπορεί το πιο “παράξενο” που έχουμε δοκιμάσει στην Ελλάδα να είναι η πίτσα με ζύμη από χαρουπάλευρο, το διάσημο σε όλον τον κόσμο φαγητό, όμως, γνωρίζει τολμηρές παραλλαγές που καμία σχέση δεν έχουν με τις κλασικές συνταγές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι 7 πίτσες που σας παρουσιάζουμε.


Η θαλασσινή της Ν. Κορέας
Στη Νότια Κορέα έχουν μεγάλη αγάπη για τα θαλασσινά και αυτό βγαίνει και στην πίτσα τους. Και μπορεί οι γαρίδες να μη μας ξενίζουν σαν topping, αλλά τα μύδια σίγουρα δεν είναι και η πιο δελεαστική επιλογή. Πέρα από μύδια, κλασικές επιλογές για την πίτσα στη Νότια Κορέα είναι και τα καλαμάρια, οι γαρίδες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε αφθονία.


Η πίτσα-βρετανικό πρωινό στην Αγγλία
Το διάσημο βρετανικό πρωινό με τηγανητά αβγά, μπέικον, ντομάτες, λουκάνικα και κόκκινα φασόλια δεν σερβίρεται μόνο σε πιάτα αλλά και πάνω στη ζύμη μιας πίτσας και γίνεται ένα ολοκληρωμένο γεύμα για κάθε ώρα της μέρας!


Πίτσα με κοτόπουλο tandoori στην Ινδία
Το κοτόπουλο tandoori είναι από τα πλέον κλασικά πιάτα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για κοτόπουλο το οποίο μαρινάρεται για μια ολόκληρη νύχτα σε γιαούρτι και μίγμα μπαχαρικών, το γνωστό και ως tandoori masala (που αποτελείται συνήθως από σκόρδο, τζίντζερ, garam masala, κρεμμύδι και πιπέρι καγιέν). Στην Ινδία, λοιπόν, γίνεται και πίτσα, που σερβίρεται μάλιστα με μαγιονέζα.


Okonomiyaki ή αλλιώς η πίτσα στα Ιαπωνικά
Θυμίζει λίγο τηγανίτα ή ομελέτα, λόγω του τρόπου παρασκευής της και του μικρού της μεγέθους, ωστόσο, η Okonomiyaki συχνά αναφέρεται ως η ιαπωνική πίτσα. Αποτελείται συνήθως από λάχανο και κουρκούτι που ανακατεύονται και τηγανίζονται πριν καλυφθούν με διάφορα υλικά, όπως μπέικον, θαλασσινά, σάλτσα και μαγιονέζα.


Πίτσα κροκόδειλου ή καγκουρό στην Αυστραλία
Στην Αυστραλία αγαπούν το κρέας κροκόδειλου και καγκουρό και δεν διστάζουν να τα προσθέσουν και στις πίτσες τους. Σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει είναι μάλιστα ξεχωριστή λιχουδιά! Αλήθεια, εσείς θα το τολμούσατε;


Η φρουτένια της ΣουηδίαςΤη Hawaiian πίτσα με τον ανανά σίγουρα την ξέρετε, ίσως την έχετε δοκιμάσει κιόλας μιας και φτιάχνεται και εδώ. Οι Σουηδοί, όμως, την έχουν εμπλουτίσει με μπανάνες αλλά και κάρι!


Η πίτσα των $1.000 στη Νέα Υόρκη
Αυτή η πίτσα είναι ό,τι πιο παράξενο έχουμε δει, μιας και εκτός από την ασυνήθιστη επιλογή των toppings της, τη συνοδεύει και μια υψηλότατη τιμή, που αγγίζει τα $1.000! Μια πιτσαρία στη Νέα Υόρκη, λοιπόν, έφτιαξε πίτσα με χαβιάρι Beluga και Black Russian Royal Sevruga που από μόνα τους κοστίζουν $820 και τα πάντρεψε με αστακό, ενθουσιάζοντας όσους μπορούσαν να καταβάλουν το τσουχτερό αντίτιμο.


 

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πίτσα

Είναι ζουμερή, απολαυστική, με αμέτρητες διαφορετικές επιλογές υλικών. Ενώ η αγάπη μας για την πίτσα είναι δεδομένη, οι γνώσεις μας πάνω σε αυτή είναι κάπως αμφίβολες Εάν και εσύ το μόνο που γνωρίζεις για αυτήν είναι το αγαπημένο σου delivery και στα πόσα κομμάτια θα πρέπει να ξαπλώσεις για να ηρεμήσεις από το στομαχόπονο, τότε θα πρέπει σίγουρα να διευρύνεις τις γνώσεις σου με τα παρακάτω fun facts.

Η πίτσα μαργαρίτα πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα του Savoy
To 1889 ο σεφ Raffaele Esposito έφτιαξε για τη βασίλισσα Μαργαρίτα μία πίτσα με ντομάτα, βασιλικό και τυρί ώστε να αντιπροσωπεύει τα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας. Η πίτσα αυτή, η οποία πήρε τελικά το όνομα της βασίλισσας, έμελλε να γίνει και η πιο δημοφιλής παγκοσμίως.

Πολλά ρεκόρ Γκίνες την περιβάλλουν
Ο πιο γρήγορος καταναλωτής της ήταν ο Josh Anderson, ο οποίος κατάφερε να φάει 30cm πίτσα σε 1 λεπτό, ενώ ο ταχύτερος παρασκευαστής πίτσας θεωρείται ο Dennis Tran, ο οποίος μπορεί να πλάσει και να φτιάξει 3 οικογενειακές πίτσες σε 46.4 δευτερόλεπτα. Εντυπωσιακό τουλάχιστον.

Η ίδια η λέξη “μετράει” απίστευτα πολλά χρόνια ζωής
Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 997 μ.Χ., στη Γκαέτα καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας.

Η Domino’s αναγκάστηκε να αθετήσει την υπόσχεσή της για delivery σε λιγότερο από 30 λεπτά
Το 1984 έκαναν στους καταναλωτές αυτήν την υπόσχεση λέγοντας πως εάν η πίτσα τους καθυστερούσε, η εταιρεία θα τους αποζημίωνε. Το 1993 ύστερα από μηνύσεις για απρόσεκτη οδήγηση και ένα αυτοκινητιστικό, η διάσημη πιτσαρία πήρε πίσω την υπόσχεσή της.

Απίστευτη ποσότητα κομματιών καταναλώνεται κάθε δευτερόλεπτο
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του 2017, 350 κομμάτια πίτσας καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο. Και τα εντυπωσιακά νούμερα δεν σταματούν εδώ: Σε ετήσια βάση, ο καθένας μας καταναλώνει κατά μέσο όρο 46 κομμάτια.

Η μακροβιότερη πιτσερία του κόσμου βρίσκεται -πού αλλού- στην Ιταλία
Η Antica Pizzeria Port’Alba στη Νάπολη της Ιταλίας άνοιξε το 1830 και από τότε δεν έχει σταματήσει να σερβίρει λαχταριστές πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο.

Η πιο ακριβή πίτσα κόστιζε 3700 δολάρια
Πωλήθηκε μέσω eBay (αντικειμενικά περίεργο μέρος να αγοράσει κανείς πίτσα) και περιείχε αστακό μαριναρισμένο σε κονιάκ, χαβιάρι με σαμπάνια, καπνιστό Σκωτσέζικο σολωμό, μενταγιόν ελαφιού και προσούτο.

Τα ιδανικά υλικά είναι διαφορετικά για κάθε χώρα
Οι Ιάπωνες λατρεύουν να προσθέτουν καλαμάρι, μαγιονέζα, πατάτα και μπέικον, ενώ οι Βραζιλιάνοι αρακά. Οι Ινδοί από την άλλη αγαπούν την πίτσα με κιμά από αρνίσιο κρέας, τζίντζερ, τουρσί και tofu.

Η μεγαλύτερη πίτσα του κόσμου ήταν 37, 4 μέτρα
Δημιουργήθηκε το 1990 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και είχε διαστάσεις όσο μια πισίνα Ολυμπιακών Αγώνων. Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκαν 500 κιλά αλεύρι, 800 κιλά τυρί και 900 κιλά τοματοπολτός. Αυτό θα πει πίτσα για μεγάλες πείνες!

Η ΒΒQ είναι ιδιαίτερα αγαπητή παγκοσμίως
Αμέσως μετά την πίτσα μαργαρίτα, η ΒΒQ θεωρείται σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής των ΗΠΑ, μια από τις πιο πετυχημένες γεύσεις από το 1994. Να πούμε ότι μάς κάνει εντύπωση, ψέμματα θα πούμε!

Πώς να μεγαλώσεις τα δικά σου μπαχαρικά και μυρωδικά στο σπίτι

Όλοι θέλουμε να προσθέσουμε μία νόστιμη πινελιά, γεμάτη γεύση στα αγαπημένα μας πιάτα με κάποια φρέσκα μυρωδικά! Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τα μεγαλώσουμε μόνοι μας;
Χρειαζόμαστε ένα ηλιόλουστο περβάζι στο σπίτι μας και έτσι μπορούμε να καλλιεργήσουμε φυλλώδη βότανα χαμηλής συντήρησης στο σπίτι, όπως ο βασιλικός, η ρίγανη και ο μαϊντανός.

Άλλα βότανα, όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι, που ευδοκιμούν σε ζεστές και ξηρές συνθήκες, καλλιεργούνται σε υπαίθριους κήπους καλύτερα.

Αρχικά τους βρίσκουμε ένα “καλό σπιτικό” γιατί τα περισσότερα βότανα που αγοράζουμε από μαγαζιά, βρίσκονται σε πολύ μικρά κεσεδάκια. Για να δώσουμε στις ρίζες του φυτού χώρο να μεγαλώσουν, το μεταφέρουμε σε γλάστρα που έχει τουλάχιστον 15 εκατοστά διάμετρο και 15 εκατοστά βάθος.Θέλουν πολύ φως και ο ήλιος ποτέ δεν είναι αρκετός. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά θα είναι υγιή, τα βάζουμε σε ένα ράφι κοντά στο πιο φωτεινό δωμάτιο τους σπιτιού.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα αρωματικά φυτά. μία φορά τη εβδομάδα, να τα ποτίζουμε μέχρι να αρχίζει να βγαίνει λίγο υγρό από το κάτω μέρος της γλάστρας. μην ξεχνάμε να τα λιπαίνουμε μία φορά το μήνα.

Βάζουμε τα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός ή ο  δυόσμος μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και τα σκεπάζουμε με πλαστικό σακουλάκι. Το νερό τα διατηρεί για περισσότερο διάστημα φρέσκα (απλώς άλλαζε το κάθε λίγες ημέρες). Βλέποντας τα μυρωδικά θα θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου – κάτι που είναι καλό, αφού προσθέτουν γεύση αλλά έχουν ελάχιστες θερμίδες ή αλάτι.
Γιατί τα μυρωδικά κάνουν καλό στη δίαιτά μας;

Έχουμε βαρεθεί να τρώμε συνέχεια ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για βραδινό;

Είναι ώρα για μια αλλαγή με τη χρήση μυρωδικών και μπαχαρικών. Θα φτιάξουμε εντελώς διαφορετικά πιάτα – αρκεί να σκεφτούμε πόσο διαφορετική γεύση έχει το ψητό κοτόπουλο με πέστο ή με κάρυ– και θα αποκομίσουμε ένα σωρό οφέλη για το σώμα σου. Τόσο τα μυρωδικά όσο και τα μπαχαρικά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν έχουν καθόλου νάτριο. Επιπλέον, τα μυρωδικά, που προέρχονται από τα φύλλα των φυτών, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στις ασθένειες.
Για παράδειγμα, «μία κουταλιά της σούπας μόνο ρίγανης έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών όσο και μία μερίδα λαχανικών», όπως λέει ο Ρον Πράιορ, Ph.D., ερευνητής χημικός και διατροφολόγος του USDA (το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας). Τα μπαχαρικά που προέρχονται περισσότερο από τους σπόρους ή το φλοιό περιέχουν συστατικά που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι το διαβήτη.

Μάθε πότε να τα χρησιμοποιείς φρέσκα

Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά σε πιάτα όπου τα μυρωδικά έχουν κεντρική θέση, όπως ο βασιλικός σε ένα πιάτο με πέστο, το να είναι αυτά φρέσκα έχει μεγάλη σημασία. Κόβουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά λίγο πριν σερβίρουμε, καθώς το άρωμα και η γεύση τους ξεθυμαίνουν με τη ζέστη. Τα αποξηραμένα μυρωδικά αντέχουν περισσότερο και είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε πιάτα που χρειάζονται ώρα για να μαγειρευτούν, π.χ., οι σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας, ή σε φαγητά που μαγειρεύονται σε λάδι.

Τα επτά χαρακτηριστικά της Ιταλικής κουζίνας

Η κουζίνα της Ιταλίας μοιάζει πλέον με ένα γνώριμο και αρκετά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε πραγματικά για τις διατροφικές συνήθειες των γειτόνων μας, πέρα από την πίτσα και την καρμπονάρα;

  1. Συνένωση πολιτισμών.

Η ιταλική κουζίνα αποτελεί ένωση της αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής, εβραϊκής, αραβικής και νορμανδικής κουζίνας. Οι πατάτες, οι ντομάτες, το καλαμπόκι και οι πιπεριές – υλικά που τη χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα– προστέθηκαν κατά τον αποικισμό της Αμερικής.

  1. Είναι απλή!

Τα πιο πολλά πιάτα αποτελούνται από 4 έως 8 υλικά. Οι περισσότερες συνταγές βασίζονται στην ποιότητα των υλικών και όχι στην πολυπλοκότητά τους, αφού είναι σπιτικές. Δεν έχουν δημιουργηθεί από κάποιον chef σε μία κουζίνα εστιατορίου, αλλά από κάποια…μαμά ή γιαγιά!

  1. Πλούσια γεύματα

Το πρωινό των Ιταλών αποτελείται από γάλα – ζεστό ή κρύο – και μπισκότα ή ψωμί με μαρμελάδα ή κρέμα φουντουκιού. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο καφές, με τον cappuccino, τον latte και τον espresso να κυριαρχούν. Το μεσημεριανό αποτελείται από τέσσερα πιάτα : το ορεκτικό από κροστίνι (φρυγανισμένο ή ψημένο ψωμί στη σχάρα ή στο φούρνο) με σαλάμι, τυρί και λαχανικά, το πρώτο πιάτο συνήθως από ζυμαρικά ή μανέστρα, το δεύτερο πιάτο από κρέας ή ψάρι, τυρί και προσούτο με συνοδεία λαχανικών και, φυσικά, γλυκό ή φρούτο.

  1. Σημαντικά συστατικά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Και όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στη μοτσαρέλα. Τα κυριότερα συστατικά της ιταλικής κουζίνας είναι το τυρί, με την παρμεζάνα και την προαναφερθείσα μοτσαρέλα να πρωταγωνσιτούν, το κρασί, η ντομάτα και το σκόρδο, ενώ χρησιμοποιεί αρκετά καρυκεύματα και μυρωδικά, όπως η ρόκα και ο βασιλικός.

  1. Σικελία : η πατρίδα των μακαρονιών

Στη Σικελία χρωστάμε την ύπαρξη της αγαπημένης μας pasta. Εκεί γίνεται η πρώτη αναφορά σε αυτά το 1154. Εκείνη την περίοδο, ένα Νορμανδός βασιλιάς είδε να φτιάχνουν ένα υλικό, σαν τα σημερινά μακαρόνια, χρησιμοποιώντας αλεύρι και νερό. Αρχικά ονομάζονταν “atriya” και στη συνέχεια “trii”, όρος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην Νότια Ιταλία.

  1. Διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές διατροφικές παραδόσεις

Η Βόρεια Ιταλία είναι διάσημη για το ριζότο, η Κεντρική για τα τορτελίνια και η Νότια για τις πίτσες και τις μακαρονάδες της.

  1. Την αγαπούν παγκοσμίως

Το CNN ανακήρυξε την ιταλική κουζίνα ως την πιο δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο, με την πίτσα να είναι το φαγητό με την περισσότερη κατανάλωση στον κόσμο. Στην ίδια δεκάδα βρίσκονται η μεξικάνικη, η ελληνική, η ισπανική, η κινέζικη και φυσικά η γαλλική.